2020-09-02 05:01Pressmeddelande

Nu startar bygget av Hoppet - förskolan som tar sikte på att bli fossilfri

Trä är en viktig råvara för att sänka klimatpåverkan i bygget av Förskolan HoppetTrä är en viktig råvara för att sänka klimatpåverkan i bygget av Förskolan Hoppet

Går det att bygga en fossilfri förskola? Det är vad Göteborgs Stad och Derome undersöker med Hoppet, byggprojektet som vill utmana och skapa förändring inom byggbranschen. Nu drar arbetet igång på Hisingen.

Planerna skissades upp redan 2017 och nu tre år senare startar byggnationen på Backa Kyrkogata som förväntas pågå fram till slutet av nästa år, då förskolan ska stå klar.

Startskottet på resan
Att nå ett klimatneutralt byggande är ett maratonlopp menar Anna Ryberg Ågren, hållbarhetschef hos totalentreprenören Derome. Och förskolan Hoppet är precis den rivstart som branschen behöver.

- När vi jämför Hoppet med en likvärdig förskola som är byggd med mer traditionella metoder, ser vi att klimatpåverkan minskar med 70 procent. Bland annat genom att vi bygger med en stor andel trä. Hoppet visar på vikten av att använda klimatprestanda för att ta beslut och inte bara för att räkna på resultatet i efterhand. Men det är inget solo-lopp vi springer, ett nära samarbete krävs för att nå framgång.  

Framgång som ger ringar på vattnet
Förskolan Hoppet, är precis som namnet antyder stadens första projekt att ta sikte på målet om fossilfrihet. Men redan nu ser Göteborgs Stad potential för liknande byggprojekt berättar Elsa Fahlén, innovationsledare för Hoppet på lokalförvaltningen.

- Vi börjar allt mer se Förskolan Hoppet som Hopp 1 med efterföljare. Vi har kommit långt i vår strävan mot ett fossilfritt byggande och för att nå ännu längre samarbetar vi med forskare, leverantörer och innovativa aktörer. Kanske blir Hopp 2 en förskola av återbrukat och återvunnet material? Eller så satsar vi på att bygga med hampakalk eller lera.

Så svaret på den inledande frågan om det går att bygga fossilfritt är - nej inte än, men tack vare ansträngningarna med Hoppet tas ett rejält kliv på resan. Och den resan börjar nu!

Fakta: Stomme i trä och återvunnet glas i grunden
Ett viktigt beslut för att minska klimatpåverkan är att förskolan till stor del byggs i trä som är ett förnyelsebart byggmaterial och som binder koldioxid vilket är en fördel ur klimatsynpunkt. Dessutom ersätts den traditionella betonggrunden med en Koljerngrund i FOAMGLAS®; ett isoleringsmaterial med hög andel återvunnet glas och lågt klimatavtryck.

Har du frågor om Hoppet?
Anna Ryberg Ågren, Hållbarhetschef, Derome, 0340-582534

Läs mer om projektet: derome.se/hoppetOm Derome

Derome är idag Sveriges största familjeägda träindustri, det har vi blivit genom att hela tiden tillgodose kundernas behov. Vi har sex affärsområden, som samtliga bedriver utveckling och utmanar rådande normer. Vi verkar inom hela kedjan från skog till färdigt hus och har genom våra affärsområden en unik bredd av spetskompetens. Idag är vi 2300 medarbetare och beräknas omsätta 8,5 miljarder kronor under 2020.