2023-03-24 08:12Pressmeddelande

Derome vinnare i tävlingen Årets småhus 2023

Vinnarhuset ligger i Deromes nybyggda bostadsområde Vallbyn i FjäråsVinnarhuset ligger i Deromes nybyggda bostadsområde Vallbyn i Fjärås

I kvarteret Äppelgården i Fjärås ligger Kedjehus 6B, vinnare av Årets småhus 2023. Huset är byggt i trä, klimatdeklarerat och lokalt producerat i såväl sågverk som husfabrik inom några mils avstånd.

För femte året i rad har GarBo utsett Årets småhus under GarBo-dagen i Stockholm. Juryn med experter från husbranschen har i år tagit extra hänsyn till årets tema – hållbarhet. Något Derome, som producerat vinnarhuset, är extra stolta över.  

– Vi är mycket glada och stolta över utmärkelsen Årets småhus. Det känns extra bra att vinna just i år när hållbarhet är temat för tävlingen, i vår roll som samhällsbyggare finns en stor fördel i den hållbara resan då vi äger hela kedjan – från skog till färdigt hus. Vi älskar trä. Och vi är stolta över att våra trähus bidrar till ett samhälle som värnar om vår gemensamma framtid. Vinnarhuset och övriga kedjehus i området är klimatdeklarerade och dessutom lokalt producerade då både sågverk och husfabrik ligger inom några mils avstånd. Mer hållbart kan det inte bli, säger Lisa Nord Svahn, marknadschef på Derome Bostad.

Harmoniskt formspråk i tiden
Årets småhus hittar vi i kvarteret Äppelgården i Vallbyn, Deromes nya bostadsområde i Fjärås. Kedjehusen, som är ritade av Liljewall Arkitekter, hämtar inspiration från en lantlig träbyggnadstradition kombinerat med en modern tolkning av kedjehus. Resultatet är enkla och harmoniska fasader som genom formspråk och färgsättning smälter in i omgivningen.

- Vi har ett bra långtgående samarbete med Liljewall Arkitekter som ritat husen vars formspråk blivit populärt bland våra kunder, inte bara i Vallbyn utan också i andra projekt. Huset speglar över lag ett projekt med välfungerande och smidiga samarbeten med alla underleverantörer, säger Vanessa Dubar, biträdande projektledare på Derome Bostad.

Hållbarhet i alla led
Huset är klimatdeklarerat vilket innebär att det framgår hur miljön påverkats under byggtiden och fram till dess att huset står klart för inflytt. En transparens som ger köparen möjlighet att jämföra och välja en bostad med hänsyn till miljön.

I området finns dessutom en varierad bebyggelse med villor, kedjehus, hyresrätter, 55+ boenden och så småningom bostadsrätter. En blandning som bidrar till att skapa ett levande samhälle för alla, där också utomhusmiljöer anpassade efter flera olika åldersgrupper varit viktiga.

- För oss är det viktigt att skapa ett koncept och en helhet som andas hållbarhet. I Vallbyn har det funnits med redan från start. Bland annat anordnade vi en byggloppis där vi sålde överblivet byggmaterial från Äppelgården och tidigare etapper i området. Över 100 personer besökte loppisen som drog in ca 17.000 kr som vi skänkte till UNHCR:s arbete i Ukraina, berättar Lisa Nord Svahn.

Om tävlingen
Tävlingen Årets småhus arrangeras för femte året i rad och är en prestigefull tävling i branschen där man bland annat tittar på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse, hållbarhet och kvalitet. Övriga finalister i tävlingen var: Trivselhus AB med bidraget Villa Kullberg (Västervik) och Eksjöhus AB med Drömmar om Öbolandet (Trosa)Om Derome

Derome är ett familjeföretag i ständig utveckling med drivkraften och viljan att göra saker bättre. Entreprenörsandan som driver oss idag har funnits med sedan starten för över 75 år sedan. Vi har ett brett och unikt erbjudande med allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. År 2022 var vi 2800 medarbetare med en omsättning på cirka 11 miljarder.


Kontaktpersoner

Lisa Nord Svahn
Marknadschef | BOSTAD
Lisa Nord Svahn
Derome Hus
Vanessa Dubar
Biträdande projektledare
Vanessa Dubar