2023-02-09 08:09Pressmeddelande

Ljusning på bostadsmarknaden: Stort köpsug efter nya 55+ bostäder

Redan första dagen såldes 10 av 12 bostadsrätter - en ljusning på bostadsmarknaden.Redan första dagen såldes 10 av 12 bostadsrätter - en ljusning på bostadsmarknaden.

I februari säljstartade bostadsutvecklaren Derome Brf Rosenhagen i Fjärås med enplanshus speciellt utformade för personer som hunnit fylla 55 år. Redan första dagen såldes 10 av 12 bostadsrätter.

- Att sälja över hälften av husen redan första dagen i ett bostadsprojekt betraktas som bra på en blomstrande marknad. Att göra det i dessa tider får nästan kallas exceptionellt, förklarar Örjan Jonsson, affärschef på Derome Bostad som utvecklar bostäderna som ligger i området Vallbyn i Fjärås.

När Vallbyn står klart kommer 150 nyproducerade bostäder i form av villor, kedjehus, bostadsrätter, hyresrätter, och nu också bostäder för 55+, samsas strax söder om Kungsbacka.

Bostadsrätterna som utformats för 55+ består av två typer av enplanshus på 97 eller 110 kvadratmeter med tillhörande uteplats. Till hösten ska ytterligare nio likadana bostadsrätter ut till försäljning. Mats Wahlbäck på Svensk Fastighetsförmedling är ansvarig mäklare för projektet och tror att det stora intresset för den första etappen ska kunna skapa ringar på vattnet.

- 55+ konceptet är inte så vanligt här, men det finns ett uppdämt behov. Köparna söker ett modernt, lagom stort och underhållsfritt boende. Det får de här. Det stora intresset kan säkert göra att fler får upp ögonen för boendeformen. Att målgruppsanpassa erbjudanden blir vanligare, se till exempel resebranschen där de anpassar resor exklusivt för vuxna.

En ökad investeringsvilja med stabiliserade räntor

Efter en längre tids stiltje på bostadsmarknaden har Derome försökt att möta konsumenternas oro genom att bland annat erbjuda fria månadsavgifter första året i bostadsrätter och adderat solceller som standard i alla nya bostadsprojekt. Allt för att hålla nere bostadsköparnas kostnader. Med ett stabilare ränteläge vågar de nu hoppas på en ljusning där större trygghet ökar investeringsviljan.

- Rosenhagen är ett tecken på att väldigt många fortfarande vill investera i en bostad. Men att man framförallt avvaktar ett stabilare och mer förutsägbart ränteläge. Inför kommande säljstarter i Vallbyn, av bland annat kedjehus och bostadsrätter i vår och höst är jag trots allt försiktigt optimistisk. Jag tror att många lockas av det moderna området med grönområden, gårdsgator och bykänslan nära stan, säger Örjan Jonsson.


Om Derome

Derome är ett familjeföretag i ständig utveckling med drivkraften och viljan att göra saker bättre. Entreprenörsandan som driver oss idag har funnits med sedan starten för över 75 år sedan. Vi har ett brett och unikt erbjudande med allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. År 2022 var vi 2800 medarbetare med en omsättning på cirka 11 miljarder.