2021-11-16 10:00Pressmeddelande

Derome arrangerar hack för framtidens boende

Visionsbild på Göinge byVisionsbild på Göinge by

Derome bjuder in ett femiotal personer med många olika kompetenser till ett samhällshack med målet om att forma det som ska bli Göinge by i Varberg. Här ska Sveriges största klimatneutrala bostadsområde byggas. Syftet är att skapa innovativa lösningar för en hållbar stadsutveckling. 

Den 18 november arrangeras Hållbarhetsdagen Halland för tredje året i rad. I år deltar Derome som medarrangörer och samlar en stor skara från näringsliv, forskning, offentlig sektor och föreningsliv till ett samhällshack där det hållbara bostadsområdet Göinge by står i centrum. 

- Genom samhällshacket ska vi utveckla innovativa lösningar för Göinge by, där Sveriges största klimatneutrala bostadsområde kommer byggas. Vi tror på delad kunskap och samarbete för att utvecklas och ställa om till ett cirkulärt och hållbart samhälle, säger Otto Martler, vice vd Derome Hus.

Tillsammans kommer deltagarna på samhällshacket svara på utmaningar om hur man kan bygga, leva och bo klimatneutralt. Viktigt är också att hitta sätt att använda gemensamma och fossilfria transporter och skapa det moderna bysamhället som präglas av gemenskap, delaktighet och delning av resurser. 

Norra Europas största bostadsområde i trä
Göinge by blir en ny stadsdel i Varberg och tillsammans med Göingegården och Pilgläntan som ligger i direkt anslutning blir det norra Europas största bostadsområde som är byggt i trä. Derome utvecklar hela området och företaget satsar stort på hållbart byggande i trä. 

- Vi på Derome har under en lång tid utvecklat området med att bygga trädgårdsstad, vilket Göinge by också kommer att bli ett utmärkt exempel på, säger Otto Martler. Det känns fantastiskt bra att få fortsätta utveckla området med Göinge by som kommer att ha blandad bebyggelse som bidrar till ett hållbart samhälle på flera sätt. 

En smart stadsdel i trä för den medvetna livsstilen
Göinge by sammanfattas som en smart stadsdel i trä, där nytänkande ska prägla området. 

- Göinge by är framtidens bostadsområde och ska präglas av delningskultur där alla kan hushålla med resurser, leva smart och enkelt. Det ska vara en stadsdel som är trygg, enkel, intelligent och omtänksam och det ska genomsyra hela området, säger Lisa Nord Svahn, marknadschef på Derome Bostad. 

Fakta om Göinge by & samhällshacket:

  • Totalt cirka 900 bostäder. 
  • Blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer. 
  • Beräknad första byggstart under 2023/2024. 
  • Samhällshacket består av ett femtiotal inbjudna gäster från näringsliv, skola, forskning, föreningsliv och offentlig sektor. Under 2,5 timmar ska deltagare jobba igenom olika utmaningar för Göinge by. Målet är att lösningarna som grupperna presenterar ska testas i Göinge by. 



Om Derome

Derome är ett familjeföretag i ständig utveckling med drivkraften och viljan att göra saker bättre. Entreprenörsandan som driver oss idag har funnits med sedan starten för 75 år sedan. Vi har ett brett och unikt erbjudande med allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. År 2021 är vi 2500 medarbetare med en förväntad omsättning på 10 miljarder.


Kontaktpersoner

Otto Martler
VD
Otto Martler
Derome Hus
Lisa Nord Svahn
Marknadschef | BOSTAD
Lisa Nord Svahn
Derome Hus