2022-01-20 14:45Nyhet

Uppmärksammade trähus prisas i Årets bygge

Glädjehopp framför förskolan Hoppet - en av de nominerade kandidaterna i Årets bygge. Glädjehopp framför förskolan Hoppet - en av de nominerade kandidaterna i Årets bygge.

Industriellt träbyggande i täten när tidningen Byggindustrin nominerar till Årets bygge. I kategorin samhällsfastigheter är förskolan Hoppet och Sara Kulturhus två av tre finalister - träbyggnadsprojekt där vi tillsammans är med och utmanar branschen.   

I samma kategori ingår också det nya stationshuset i Växjö, ytterligare ett träbygge som fått stor uppmärksamhet. Totalt är det 89 projekt i 6 kategorier som anmälts till tävlingen och som i nästa steg utvärderats utifrån fem kriterier; arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. 

- Fantastiskt kul att förskolan Hoppet och Sara Kulturhus fortsätter att lyftas fram som goda exempel. Vi är stolta över vår medverkan och inte minst den kunskap och vilja till förändring som alla medarbetare och partners bidragit med. Båda dessa projekt visar på möjligheterna med industriell träproduktion för att bygga både vackert och koldioxidsnålt säger Anders Carlsson, teknik- och FoU-chef på Derome.

Träbyggande en nyckel i omställningen
En röd tråd för de nominerade projekten i kategorin är träbyggande där förskolan Hoppet är ett bra exempel på hur branschen med relativt enkla medel kan reducera sina klimatavtryck i uppförandefasen.    

- Att förskolan är byggd med en stomme av trä och en grund av delvis återvunnet glas betyder att klimatpåverkan minskar med cirka 70 procent jämfört med en konventionellt byggd förskola. Vi ser stora möjligheter att fortsätta utveckla träbyggandet genom samarbete, innovationer och att ständigt utveckla våra industriella processer säger Anders Carlsson.

Fakta om Årets bygge:
Tävlingen är uppdelad i sex kategorier: samhällsfastigheter, industri/logistik/butik, bostäder, hotell och kontor, infrastruktur och renovering. En vinnare kommer att utses i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Prisutdelningen sker under Construction Summit den 24 mars på Posthuset i Stockholm. (källa: byggindustrin.se)

Läs mer om Förskolan Hoppet och Sara Kulturhus



Om Derome

Derome är ett familjeföretag i ständig utveckling med drivkraften och viljan att göra saker bättre. Entreprenörsandan som driver oss idag har funnits med sedan starten för 75 år sedan. Vi har ett brett och unikt erbjudande med allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. År 2021 är vi 2500 medarbetare med en förväntad omsättning på 10 miljarder.


Kontaktpersoner

Anders Carlsson
Hållbarhetschef
Anders Carlsson
Derome AB