2021-12-17 13:34Nyhet

Förskolan Hoppet är redo för inflyttning

Förskolan Hoppet är redo att öppna och starta igång verksamheten. På bild syns förrådshuset byggt med återbrukat tegel. Bild: Felix GerlachFörskolan Hoppet är redo att öppna och starta igång verksamheten. På bild syns förrådshuset byggt med återbrukat tegel. Bild: Felix Gerlach

På självaste nobeldagen skedde ceremonin som markerade att förskolan Hoppet är färdigbyggd och redo att välkomna barnen och deras pedagoger till deras nya hemmaarena på Backa Kyrkogata 11. En förskola byggd med målet att bli så fossilsnål som möjligt. 

Den symboliska överlämningen arrangerades av Derome och Lokalförvaltningen. På plats var även förskoleförvaltningen som ansvarar för verksamheten och Göteborgs Jubileumsorganisation då färdigställandet av förskolan Hoppet markerar Göteborgs 400-årsjubileum.

Kraftigt minskad klimatpåverkan 
Förskolan bjöd på en för dagen vintrig skrud, men också en miljö som både doftar och känns av den stora andel trä som använts till byggnaden. Att förskolan får en stomme av trä och en grund av delvis återvunnet glas är en viktig anledning till att klimatpåverkan minskar med cirka 70 procent jämfört med en konventionellt byggd förskola.

Men här finns också gott om exempel på andra innovationer i form av material och tekniker som använts. I tre förrådsbyggnader testas material som vi inte vanligtvis ser i kommunala byggnader: Hampakalk, stampad lera och återbrukade tegelstenar.

- Med förskolan Hoppet ser vi att det är möjligt att nå långt på kort tid genom att arbeta fokuserat, tillsammans och mot ett tydligt mål. Vi ser samtidigt att det funnits en hel del utmaningar för att kunna bygga fossilfritt. Men dessa tar vi med oss och omvandlar till viktiga lärdomar - något som verkligen kännetecknar det här projektet säger Anders Carlsson, FoU- och teknikchef inom Derome.Om Derome

Derome är ett familjeföretag i ständig utveckling med drivkraften och viljan att göra saker bättre. Entreprenörsandan som driver oss idag har funnits med sedan starten för 75 år sedan. Vi har ett brett och unikt erbjudande med allt från trä-, bygg-, järn- och industrivaror till färdiga hus och bostadsområden. År 2021 är vi 2500 medarbetare med en förväntad omsättning på 10 miljarder.

Kontaktpersoner

Anders Carlsson
Hållbarhetschef
Anders Carlsson
Derome

Relaterad media