Äntligen ett brunnshus i Brunnsparken
Göteborg har sin Kopparmärra, Stockholm sitt ”plattan”. Idag invigs det Brunnshus som skall bli Varbergarnas nya mötesplats.
- Det här är något som vi har önskat länge. Äntligen har Brunnsparken kunnat få tillbaka sitt Brunnshus. Det var nästan 130 år sedan sist, säger en nöjd Hans Lillhage, VD för Marknad Varberg
Efter en något annorlunda invigningsceremoni där kommunstyrelsens Jörgen Warborn och Jana Nilsson får hjälp av varbergare och tillresta att hälla brunnsvatten på det nya huset, så är den nya träffpunkten invigd.
- Detta är kanske den mest synliga tecknet på vårt 200-årsjubileum som kurort, säger Jörgen Warborn.
Det nya Brunnshuset är en symbol, inte bara för Varbergs långa historia som kurort, utan lika mycket för samverkan och en vilja hos såväl kommun som näringsliv att få människor att trivas och må bra i Varberg. Brunnshuset har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan Marknad Varberg, Varbergs kommun, f.d stadsarkitekt Leif Håkansson och Deromegruppen.
Deromes koncernchef Karl-Erik Andersson kommenterar initiativet:
- Det här är ett annorlunda engagemang för en träindustri och husproducent. När vi blev tillfrågade av Marknad Varberg om vi kunde tänka oss att ge Varbergarna ett Brunnshus var vi positiva till idén. Det kändes rätt för oss med tanke på att det knyter an till vad vårt företag sysslar med och att vi faktiskt är arbetsgivare till många Varbergare.
Det är en liten träbyggnad ritad av Varbergs f d stadsarkitekt som blir parkens nya landmärke. Leif Håkansson fick uppdraget att ta fram ritningarna till Derome:
- Det gamla Brunnshuset revs på 1890-talet. När jag ritade den nya byggnaden var en av utgångspunkterna att den ska vara inbjudande och utgöra en naturlig samlingspunkt i stadskärnan under hela året. Det ska också synas att byggnaden är uppförd på 2010-talet med anknytning till äldre byggnadstradition när det gäller själva utformningen av byggnaden.
Tanken är att det nya brunnshuset inte bara skall bli en plats att stämma träff vid, utan också en plats att kunna informera sig om Varberg som kurort och platser, som härstammar från vår glanstid, värda att besöka. Hallands Kulturhistoriska Museet har varit behjälpliga att ta fram text och bilder. Brunnshuset kommer att skötas från Turistinformationen och ha samma öppettider.
Den som hoppas på att kunna släcka törsten med ett glas hälsobringande vatten får dock vänta. Först nästa sommar kan det bli aktuellt att dra fram vatten till huset, vi hoppas att Brunnshuset får bli permanent, säger Hans Lillhage.
- Det är otroligt roligt att det lokala näringslivet är med och bidrar med dessa typer av mötesplatser som gör Varberg ännu trevligare. Brunnshuset är ytterligare bevis på hur bra det kan bli när många och olika parter samverkar.
----------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA OM DEROMEGRUPPEN
Företaget har anor från 1947 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen Andersson Deromegruppen. Derome AB är Sveriges största familjeägda träindustri. Idag finns 850 anställda och omsättningen beräknas uppgå till 3 miljarder kronor under år 2011.
Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med tre egna sågverk, bygghandelsverksamhet på sju orter, produktion av trätakstolar, bioenergi och pellets, hus och byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av omkring 1.300 lägenheter och lokaler i eget innehav.
Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Verksamhet bedrivs i Derome, Falkenberg, Halmstad, Kinnared, Kungsbacka, Marieholm/Göteborg, Mölnlycke, Skene, Ytterby/Kungälv, Mjölby och Kristianstad. Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Tyskland.
Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.