Nu är det sista kontraktet underskrivet för de vackra, naturnära bostäderna som ligger insprängda mellan träden i Norra Hallsås i Lerums kommun. Hittills har 76 familjer kunnat flytta in i området och till våren 2018 rullar det sista flyttlasset in. Här har husen och vägarna anpassats efter naturen och inte tvärt om.
Uppdraget har varit att bygga hus som kan vara en del av naturen och det har varit en spännande utmaning för projektteamet. ”Tyd terrängen, lyft pennan när marken ber om det och lägg husen bara där landskapet, solen och vinden gör det naturligt.” Så löd visionen för området när arkitekterna började planera för de 89 bostäderna som stegvis vuxit fram de senaste tio åren i Norra Hallsås i Lerums kommun.
- Det här är helt unika bostäder, säger Lisa Nord Svahn, marknadsansvarig på Derome Mark & Bostad. Här bor man verkligen på naturens villkor med skogen inpå knuten istället för kortklippta gräsmattor och anlagda rabatter.
När man rullar in i området möts man av berghällar, blåbärsris och vajande tallar. Slingrande vägar tar besökaren upp mellan träden till bostäderna som tittar fram mellan träden. Här ligger smala slanka huskroppar med mörka fasader som passar i skogen. Höjderna och sluttningarna har använts för att ta tillvara på solen så mycket som möjligt.
- Det känns väldigt bra att arkitektens vision faktiskt har hållit hela vägen, säger projektledare Göran Lindström på Derome Mark & Bostad. Vi har dragit om vägar för att spara bergsformationerna och lagt husen så att vi sparat så mycket som möjligt av naturen. Familjerna som bor här trivs gott och det är väldigt lugnt och tyst i området. Barnen leker i skogen intill, precis som det var tänkt.
Avslutar där man började
Arbetet med Norra Hallsås har pågått sedan 2007 och Göran Lindström framhäver även att samarbetet med övriga aktörer i området har gjort att helheten fungerat på ett väldigt bra sätt. Precis när byggnationen drog igång drabbades landet av en lågkonjunktur, vilket innebar att försäljningen av husen i den första etappen – kvarteret Sörbranten - avstannade. Fyra hus i kvarteret såldes aldrig, istället väntade man med dem och för de kommande kvarteren anpassade man husen efter marknaden och gjorde de mindre, så att fler skulle ha råd att bo där. Så här 10 år senare är marknaden stark igen och de fyra sista husen i Sörbranten har nu fått nya ägare.
- Det känns jättebra att vi fick avsluta där vi började, säger Göran Lindström. Kvarteret Sörbranten var det första vi byggde och det känns väldigt roligt att de sista fyra husen vi sålt i området ligger i just det kvarteret. Det knyter ihop säcken väldigt bra.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA OM DEROMEGRUPPEN
Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med 1 750 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 6,5 miljarder kronor under år 2017.
Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fyra egna sågverk, bygghandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Produktionsanläggningar finns i Anneberg, Derome, Halmstad, Kalix, Kinnared, Kristinehamn, Mjölby, Okome, Skellefteå, Tanumshede och Varberg. Bygghandelsverksamhet finns på ca 35 orter och säljkontor för A-hus finns på ca 20 orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.
Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.