2013-11-21 17:00Pressmeddelande

Nytt kvarter visar vägen för framtidens boende

null

Idag sattes spaden i jorden för ett unikt bostadsområde. Derome bygger för framtiden i
Önneröd och skapar boende med fokus på energihushållning och låga driftskostnader. Kvarteret Solklippan är en del i Härryda kommuns boendestrategi att erbjuda sina invånare en hållbar framtid.


Härryda kommun befinner sig i en expansiv fas med en positiv befolkningsutveckling och näringslivsetablering. Etableringen av kvarteret Solklippan är ett första steg att erbjuda kommunens
invånare ett boende utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

”I Härryda kommun har vi länge haft tankar kring hållbar utveckling”, säger Annette Eiserman-Wikström, kommunalråd (M) i Härryda kommun. ”Det kan bli en fras man gärna slänger sig med men vi försöker, steg för steg, att gå rätt väg. Därför känns det helt rätt i tid att det nu är dags för vårt första plusenergihus och vi är glada över att Derome antog uppgiften och löste den på ett sådant elegant
sätt”.

De nyproducerade plusenergivillorna i kvarteret Solklippan är byggda i trä. Varje hus är utrustat med solfångare och solceller och är inte bara självförsörjande på energi, utan producerar dessutom mer energi än vad som förbrukas. Solfångare genererar varmvatten, som vid överskott kan slussas till någon av de andra villorna och energin från solcellerna används i första hand för att driva värme och ventilationsanläggningen i huset. Överskott kan användas som hushållsel eller säljas vidare till
elnätet.

”När vi har utvecklat villorna som nu byggs i Önneröd, så har vi fokuserat på attraktiv arkitektur och varaktig hållbarhet”, säger Peter Mossbrant, VD, Derome Hus. ”Som trähusproducent med
fokus på klimatsmart boende är det vår förhoppning att bankernas lånekalkyler så snart som möjligt kommer att anpassas utifrån de låga driftskostnader som denna typ av boende har. Det skulle öppna möjligheterna för fler att bygga nytt och energieffektivt”. Inför valåret 2014 är bostadsbyggandet en nyckelfråga och Peter Mossbrant efterfrågar en miljöpremie för hållbart byggande. "Det skulle få ännu fler att aktivt välja denna typ av boende".

Intresset för villorna har varit stort. Samtliga sju villor är sålda och inflyttning är beräknat till juli 2014.

För ytterligare information, vänligen kontakta VD, Derome Hus AB, Peter Mossbrant, peter.mossbrant@derome.se, 0340-66 64 76.


----------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA OM DEROMEGRUPPEN

Företaget har anor från 1947 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen Andersson Deromegruppen. Derome AB är Sveriges största familjeägda träindustri. Idag finns 900 medarbetare och omsättningen beräknas uppgå till 3 miljarder kronor under år 2013.

Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med tre egna sågverk, bygghandelsverksamhet på tio orter, produktion av trätakstolar, bioenergi och pellets, hus och byggkomponentermarkexploatering samt förvaltning av omkring 1.400 lägenheter och lokaler i eget innehav.

Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.

Verksamhet bedrivs i Derome, Borås, Falkenberg, Halmstad, Kinnared, Kungsbacka, Marieholm/Göteborg, Mölnlycke, Mölndal, Skene, Ytterby/Kungälv, Mjölby, Kristianstad och Kalix. Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Tyskland.

Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.


Om Derome

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.