Deromegruppen bildades 1946 i halländska Derome av unge snickare Karl Andersson. När han investerade allt han hade i en liten bysåg, kunde han aldrig föreställa sig att sågen skulle komma att utvecklats till en blomstrande trävaruindustri, som skulle bli Sveriges största i sitt slag. Nu har 70 år gått och Deromegruppen tar sats för framtiden med tredje generationen Andersson vid rodret.
Den 19 november samlas nästan hela Deromegruppen i Varberg för att fira 70-årsjubileet och allt som åstadkommits tillsammans hittills. Samtidigt blickar vi framåt och sätter nya mål som kommer genomföras med samma drivkraft som har gjort att Derome är där vi är idag. Vid årsskiftet tar koncernchef Karl-Erik Andersson sin hand från det operativa arbetet och ersätts med tredje generationens Magnus Andersson.
Har levt nära företaget i alla år
Med 11 år på posten och ett helt liv inom koncernen blir Karl-Erik den sista i andra generationen Andersson som lämnar den dagliga verksamheten. Engagemanget lämnar han däremot inte. Han fortsätter vara verksam i styrelsen och blir en del av verksamheten ändå, om än inte på heltid längre.
- Jag har levt med företaget i princip dygnet runt i många år nu. Tiden är inne och det känns väldigt skönt faktiskt. Jag har massor av andra saker jag vill göra också, säger han och ler.
Magnus Andersson kliver därmed på som koncernchef och axlar de utmaningar som lämnas över i en växande koncern.
- Jag har arbetat inom alla affärsområde i koncernen och har genom åren lärt känna både medarbetarna och hur vi gör affärer. Det känns väldigt spännande att nu få vara med och arbeta med de olika affärsområdena framåt. Vi har ambitiösa strategiplaner på alla fronter och engagerade medarbetare med ett starkt driv, säger Magnus Andersson.
Derome fortsätter driva på framåt
70-årsjubileet blir alltså avstampet för framtiden och de närmaste fem åren räknar Derome med en tillväxt på ca 10 procent per år. Fram till 2021 beräknas omsättningen ha uppgått till 8 miljarder kronor och ett stort antal medarbetare ha tillkommit. Andra och tredje generationens ägare av Deromegruppen har arbetat nära varandra i många år och ambitionerna är väl sammansvetsade.
- Båda generationer har ett väldigt stort engagemang och den tredje generationen har även den drivkraft som krävs för att fortsätta driva Derome framåt, säger Karl-Erik Andersson.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
70 ÅR MED DEROMEGRUPPEN
I år är det 70 år sedan Deromegruppens verksamhet startades. Från det att Karl Andersson investerade i en liten bysåg har entreprenörsandan gått i arv och med stort engagemang i andra och tredje generation. Tillsammans med medarbetarna har verksamheten utvecklats till bli Sveriges största familjeägda träindustri.
1946 Grundaren Karl Andersson sätter första sågen i drift.
1960 Bygghandelsverksamhet startar.
1965 Karl Anderssons fyra söner Erling, Bernt-Göran, Ingemar och Karl-Erik går in som delägare.
1976 Hus- och takstolsproduktion startar, byggvaruhus uppförs och Varbergshus bildas.
1981 Förvärv av sågverk och husfabrik i Anneberg.
1985 Derome Förvaltning bildas.
1990 Kinnaredssågen förvärvas.
1993 Förvärv av takstolsanläggningen Andersson & Dach i Tyskland.
2000 Tredje generationen bestämmer sig för att de vill driva Derome vidare som familjeföretag.
2006 Förvärv av prefabfabrik, impregneringsanläggning och pelletsfabrik.
2009 Ny husfabrik för industrialiserat byggande.
2012 Investering av ny såglinje som ökar kapaciteten med 25 procent.
2014 Kraftig expansion av bygghandelsverksamheten. Uppköp av emballagetillverkare.
2015 Beslut tas om etablering av modulfabrik. Ett fjärde sågverk förvärvas. Takstolsfabrik byggs i Tanumshede.
2016 Expanderar till Norge genom förvärv av takstolsfabrik. Förvärv av Plusshus. Försäljningsrekord av villor slås.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA OM DEROMEGRUPPEN
Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med 1 600 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 5,1 miljarder kronor under år 2016.
Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fyra egna sågverk, bygghandelsverksamhet, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, hus och byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav.
Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Verksamhet bedrivs i Alingsås, Borås, Derome, Falkenberg, Halmstad, Hisingen (Göteborg), Kalix, Kinnared, Kungsbacka, Kristianstad, Kville, Marieholm (Göteborg), Mariestad, Mjölby, Mölndal, Mölnlycke, Skene, Stenungssund, Lilla Edet, Lysekil, Orust, Tanumshede, Trollhättan, Uddevalla, Varberg och Ytterby (Kungälv). Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.
Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.