2011-04-05 13:45Pressmeddelande

Lyckad sanering av Annebergssågen

null

För fyra år sedan tecknade nämnden för Miljö & Hälsoskydd i Kungsbacka kommun ett avtal med Derome Timber om att företaget inom fem år skulle sanera ett förorenat område på sin fastighet i Älvsåker. På fastigheten ligger Derome Timbers anläggning Annebergssågen, där man impregnerar trä. Saneringen är nu slutförd och Derome Timber står för kostnaderna.

Länsstyrelsen i Hallands län inventerade för några år sedan träimpregneringsanläggningar i länet. Det upptäcktes då att ett område inom Annebergssågen där man impregnerar trä var belastat med föroreningar i sådan utsträckning det måste saneras. När impregneringsanläggningen byggdes 1971 av sågens tidigare ägare, såg miljölagstiftningen annorlunda ut emot vad den gör idag. 1998 infördes Miljöbalken, vilken medför att den som förorenat ett område också ska betala för saneringen. I de fall då det inte går att ålägga en ansvarig part att sanera förorenad mark, hamnar kostnaden på staten. En kostnad som i år uppgår till hela 660 miljoner kronor för hela Sverige. I detta fall gjordes 2007 en överenskommelse mellan Kungsbacka kommun och Derome Timber, som köpte anläggningen 1981 och saneringen kunde påbörjas, med Miljö & Hälsoskydd som tillsynsansvariga. Som säkerhet fick företaget överlämna en bankgaranti på
1 500 000 kronor till Miljö & Hälsoskydd.

- Vi är jätteglada att Derome har visat sig så seriösa i sitt miljöarbete. Vi har inte behövt använda piskan, utan här handlar det om en frivillig överenskommelse som gagnar kommunen, Derome och inte minst miljön. Det är ett lysande exempel på hur ärenden som detta ska skötas, säger Niklas Mattsson, vice ordförande för nämnden för Miljö & Hälsoskydd.

Mattsson hoppas att detta ska bli en samarbetsmetod som kan användas i framtiden.

Saneringsarbetena har inneburit att de förorenade massorna schaktats upp och transporterats till behandlingsanläggningarna Heljestorp i Vänersborg och Sobacken i Borås. Vid saneringen jämfördes analysresultat från jordmassorna med Naturvårdsverkets riktvärden för Mindre Känslig Markanvändning (MKM). Påvisades halter över riktvärdet fortsatte schaktarbetet till dess att acceptabla halter uppnåtts.

Kungsbacka kommun är tacksamma över Derome Timbers ansvarstagande och är nöjda med samarbetet.

- Vi brukar vara bra på konstruktiva lösningar. De som vill men inte kan, de hjälper vi. De som kan men inte vill, de är vi hårda emot. Derome har varit väldigt tillmötesgående och arbetet har flutit på så smidigt att vi till och med är klara före utsatt tid, säger Michael Cassaras, ordförande i nämnden för Miljö & Hälsoskydd.

I den nya träimpregneringsanläggningen på Anneberg sker impregneringen i ett helt slutet system och utgör därmed ingen fara för miljön.


För mer information kontakta:

Michael Cassaras, ordförande nämnden för Miljö & Hälsoskydd
Tel. 0707- 77 59 95

Niklas Matsson, vice ordförande nämnden för Miljö & Hälsoskydd
Tel. 0706-54 14 33

Petra Cederhed, pressansvarig Derome AB
Tel. 0340-66 65 10, e-post: petra.cederhed@derome.se

 

Faktaruta:

Derome Timber
- 400 000 kubikmeter egen sågproduktion per år (varav ca, 320 000 m3 Gran och 80 000 m3 furu)
- 400 000 kubikmeter hyvlingskapacitet per år
- 200 000kubikmeter impregneringskapacitet per år
- Fingerskarvning, ändspont, exaktkapning och takluckor
- Centrallager om 10 000 kubikmeter trävaror
- Kvalitetscertifierade enligt ISO 9001
- Miljöcertifierade enligt ISO 14001
- PEFC-spårbarhetscertifierade
- FSC-certifierade

Annebergssågen AB, ett bolag i Derome Timber
- 80 000 kubikmeter sågproduktion per år, enbart furu.
- 50 000 kubikmeter hyvlingskapacitet per år
- 200 000 kubikmeter impregneringskapacitet per år
- Kvalitetscertifierade enligt ISO 9001
- Miljöcertifierade enligt ISO 14001
- PEFC-spårbarhetscertifierade
- FSC-certifierade

 


 

----------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA OM DEROMEGRUPPEN

Företaget har anor från 1947 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen Andersson Deromegruppen. Derome AB är Sveriges största familjeägda träindustri. Idag finns 750 anställda och omsättningen beräknas uppgå till 2,7 miljarder kronor under år 2010.

Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med tre egna sågverk, bygghandelsverksamhet på sju orter, produktion av trätakstolar, bioenergi och pellets, hus och byggkomponentermarkexploatering samt förvaltning av omkring 1.300 lägenheter och lokaler i eget innehav.

Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.

Verksamhet bedrivs i Derome, Falkenberg, Halmstad, Kinnared, Kungsbacka, Marieholm/Göteborg, Mölnlycke, Skene, Ytterby/Kungälv, Mjölby och Kristianstad. Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Tyskland.

Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.


Om Derome

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.