Det hus som Derome och A-hus uppfört för Skellefteå Krafts realtidsexperiment Zero Sun, gästades under onsdagen av H.M Konungen. Huset är en familjevilla som ska göras helt självförsörjande på solenergi.
Delegationen bestod av H.M konungen, landshövding Magdalena Andersson samt av aktörer verksamma inom entreprenad och fastighetsbolag. Syftet var att få ny kunskap om möjligheter och fördelar med att bygga bostäder i trä.
En av träbyggnaderna som studerades var den familjevilla som Deromegruppen och dotterbolaget A-hus har uppfört på uppdrag av Skellefteå Kraft. Från utsidan är huset en till synes helt vanlig familjevilla med öppen planlösning– men till skillnad från ett vanligt hus genererar villan all energi på egen hand. Detta tack vare ett unikt energisystem där solceller, batteri, elektrolys, bergvärme, vätgas och bränslecellsdrift samspelar för att villan ska klara energiförsörjningen för egen maskin i det tuffa nordiska klimatet med långa mörka vintrar och korta, ljusa somrar.
- Solen är en av nycklarna i omställningen till en helt förnybar energiproduktion i Sverige. Men här behöver vi andra typer av system än på platser där solen skiner över hela året. Komponenterna måste vara smarta och samspela för att få ut mesta möjliga av det solljus vi har, säger Fredrik Jonsson, Innovationsansvarig vid Skellefteå Kraft.
Besöket hos Skellefteå Kraft föregicks av ett besök hos företaget Martinssons i Bygdsiljum, besök vid Morö Backe skola som är tillverkad i massivträ, en rundvandring samt förevisning av Ekorrens parkeringshus och följdes av ett seminarium om industriellt och hållbart träbyggande.
- Zero Sun-projektet fungerar som ett realtidsexperiment för att göra soltekniken tillgänglig för fler och därmed bli en av pusselbitarna i samhällets omställning till 100 procent förnybar kraft. Det är en stor ära för oss att få visa det för vår statschef. Senast vi hade glädjen att ta emot Hans Majestät var vid vindkraftparken i Uljabuouda. Dessa två besök visar spännvidden i den samhällsnytta vi levererar i vår verksamhet, säger Hans Kreisel, koncernchef vid Skellefteå Kraft.
Huset är byggt i samarbete med Deromegruppen och dotterbolaget A-hus. Den 140 kvadratmeter stora villa Vinga, är ett hus ur A-hus sortiment, med en standardkonstruktion utan någon specialanpassning annat än att fönstren har lite bättre energivärde.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA OM DEROMEGRUPPEN
Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med över 2000 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 7,5 miljarder kronor under år 2018.
Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fem egna sågverk, bygghandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Produktionsanläggningar finns i Anneberg, Derome, Maa, Halmstad, Kalix, Kinnared, Kristinehamn, Mjölby, Okome, Skellefteå, Tanumshede och Varberg. Bygghandelsverksamhet finns på ca 40 orter och säljkontor för A-hus finns på ca 20 orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.
Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.