2012-06-27 09:02Pressmeddelande

Färgstark satsning på handeln i Varberg

null

Det finns ett stort behov av lokaler i centrala attraktiva lägen för att Varberg ska kunna fortsätta bredda sitt handelsutbud. Trycket på lokaler runt torget och Torggatan är stort medan efterfrågan på lokaler ett kvarter bort är betydligt mindre. Fastighetsbolagen Derome Förvaltning och Maleryd Fastigheter vill ändra på detta och har tillsammans med Varbergs kommun och Marknad Varberg arbetat fram en plan för hur Östra Långgatan ska bli attraktivare att besöka.

- Handel är inget nytt inslag på Östra Långgatan, men vi tror att vi behöver förbättra shoppingmiljön och skapa en trivsammare gata för att få fler att associera detta till ett shoppingkvarter. Det gäller visuellt men även när det gäller vad som händer i och utanför lokalerna, förklarar Christian Kylin, Fastighetschef på Derome Förvaltning.

Arbetet med att göra Östra Långgatan attraktivare är redan i gång. Att Marknad Varberg och handlarna har fler aktiviteter än tidigare i kvarteren nordöst om torget är en del i satsningen. Imorgon, under årets första långtorsdag flyttar samtliga handlare i kvarteret ut på gatan. Samtidigt sker avtäckningen av det 3 x 3 meter stora konstverk som skall pryda väggen mellan Life – hälsokostbutik och No 30. Under de närmaste veckorna kommer även färgglada bänkar i rött, grönt, blått och vitt, att placeras ut. Färgerna är hämtade ur Varbergs stadsvapen.

Kommunens landskapsarkitekt David Gough roll i projektet har varit att ta fram förslag på förändringar av gata, trottoarer och till viss del även fasader, som gruppen kan planera sitt arbete utifrån.

- Från kommunens sida välkomnar vi denna typen av initiativ som Derome och Maleryd tagit. Vår vision är att göra Varberg till västkustens kreativa mittpunkt. För att nå dit krävs att vi hittar nya sätt att arbeta, inte minst när det gäller att utveckla vår egen stad. Detta är något av ett försöksprojekt från vår sida. Vi vill se vad man med samordnade insatser kan göra för att utveckla gatan till en mer spännande stadsmiljö med en egen identitet, utan att bygga om gatan. Blir utfallet lyckat så vill vi fortsätta utveckla projektet säger David Gough.

Projektgruppen som har träffats kontinuerligt under hela våren har haft brittiska Carnaby Street och Haga Nygatan i Göteborg som inspiration när man arbetat fram visionen om den nya Östra Långgatan.

- Vi hoppas att vårt arbete kommer ge önskat liv och handel till gatan och inspirera övriga som har fastigheter utmed gatan att hänga på vår satsning. Handlare, fastighetsägare och Varbergs kommun kan tillsammans göra mycket för att förbättra vår stad, avslutar Maleryds VD Mats Rydholm.


Planerade förändringar längs Östra Långgatan, från Kyrkogatan tom Borgmästaregatan:

  • Utsmyckning av gatan och väggarna i kvarteren.
  • En fastighetsägare glasar in delar av fasaden utmed gatan.
  • Sittplatser i form av bänkar.
  • Aktiviteter och evenemang tillsammans med affärsrörelser och verksamhetsutövare som hyr
    lokaler längs Östra Långgatan.
  • Samarbete med Varbergs Konsthall, kring event och installationer


Kontaktpersoner:

Christian Kylin
Fastighetschef, Derome Förvaltning
0730-792094
Christian.kylin@derome.se

Mats Rydholm
VD, Maleryds Fastigheter
0705-985060
mats.rydholm@maleryd.se

----------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA OM DEROMEGRUPPEN

Företaget har anor från 1947 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen Andersson Deromegruppen. Derome AB är Sveriges största familjeägda träindustri. Idag finns 900 medarbetare och omsättningen beräknas uppgå till 3,3 miljarder kronor under år 2012.

Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med tre egna sågverk, bygghandelsverksamhet på sju orter, produktion av trätakstolar, bioenergi och pellets, hus och byggkomponentermarkexploatering samt förvaltning av omkring 1.300 lägenheter och lokaler i eget innehav.

Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.

Verksamhet bedrivs i Derome, Falkenberg, Halmstad, Kinnared, Kungsbacka, Marieholm/Göteborg, Mölnlycke, Mölndal, Skene, Ytterby/Kungälv, Mjölby och Kristianstad. Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Tyskland.

Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.


Om Derome

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.