Derome undertecknar miljöplan för fossilfri verksamhet 2045
Som ett led i Deromes miljö- och hållbarhetsarbete har företaget precis skrivit under bygg- och anläggningssektorns färdplan med målet att uppnå helt fossilfria verksamheter år 2045.
Senast 2045 ska Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Det röstade riksdagen igenom 2017. För att nå dit måste alla företag, kommuner och övriga organisationer ta sitt ansvar och arbeta för att ställa om till ett fossilfritt Sverige. Ett antal branscher har redan stakat ut vägen dit med en så kallad färdplan. Nu ansluter sig Derome till bygg- och anläggningssektorns arbete för en minskad klimatpåverkan.
- Vi vill självklart vara med och ta vårt ansvar i åtagandet kring att skapa ett fossilfritt Sverige. Det är ett arbete som kräver att alla inom vår sektor drar åt samma håll för att vi ska lyckas. Derome tar nu ett stort steg i rätt riktning, men vi är också beroende av att leverantörer och samarbetspartners väljer samma väg. Detta är ett arbete vi måste genomföra tillsammans för att lyckas nå målen, säger Anna Ryberg Henriksson, hållbarhetschef inom Deromes husproduktion.
Inom hela Deromekoncernen startar nu en ny fas för att nå de uppsatta målen. Ett arbete som inleddes redan 2016 och som till stora delar nu är genomfört är att kartlägga nuvarande energianvändning och utsläpp av växthusgaser i koncernens alla delar. Utifrån denna kartläggning börjar ett förändringsarbete kring de delar av byggprocessen som finns inom företaget. Samtidigt ser Derome över hur man kan förbättra samarbetet med leverantörer och samarbetspartners ur ett klimatperspektiv.
- Vi har väldigt bra grundförutsättningar för vårt kommande arbete med bra kontroll över många delar i våra produkters livscykel. Vi arbetar också med den förnybara råvaran trä och tar redan nu tillvara på spill och restprodukter från vår produktionskedja. Parallellt med det driver vi också hela tiden projekt med syfte att minska vårt spill, säger Anna Ryberg Henriksson.
Hållbarhetstänkande och högt satta miljömål är ingen nyhet för Derome. Det finns en stor medvetenhet kring att bolagets agerande idag påverkar miljön för kommande generationer. Därför arbetar koncernen bland annat aktivt med återplantering av skog och stora delar av den egna fordonsflottan drivs redan fossilfritt.
- Vi har alltid arbetat målmedvetet med hållbarhet och miljömedvetenhet i hela koncernen, säger Magnus Andersson, koncernchef. Det är en självklarhet för oss när vi äger hela kedjan, från skog till färdigt hus. Ansvarstagande är ett av våra kärnvärden och att bygga med trä, är att ta sitt ansvar.
I bygg- och anläggningssektorns Färdplan för Fossilfri Konkurrenskraft fastslås att hela sektorns klimatpåverkan i det närmaste kan halveras till 2030 med hjälp av befintlig teknik. Därefter behövs teknikskiften och nyttjande av innovationer för att nå i mål – och längre.
Nyckelfaktorer för att nå målen är bland annat att minska klimatpåveverkan vid tillverkningen av byggmaterial, effektivisera resursanvändningen med återanvändning och återvinning av material samt säkra tillgången på kapital för att främja investeringar i nya tekniker.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA OM DEROMEGRUPPEN
Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med över 2000 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 7,5 miljarder kronor under år 2018.
Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fem egna sågverk, bygghandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Produktionsanläggningar finns i Anneberg, Derome, Maa, Halmstad, Kalix, Kinnared, Kristinehamn, Mjölby, Okome, Skellefteå, Tanumshede och Varberg. Bygghandelsverksamhet finns på ca 40 orter och säljkontor för A-hus finns på ca 20 orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.
Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Skogs- och träindustri med fem sågverk, bygg- och järnhandelshandelsverksamhet, hustillverkning, produktion av trätakstolar, pellets, emballage, byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av 1 600 egna lägenheter och lokaler. Har över 2200 medarbetare och beräknas omsätta ca 8 miljarder kronor under år 2019.